Ik ga een politieke partij oprichten! Is nu hip & happening.
Ik noem het PTT. Blijft lekker hangen en staat voor Partij Tegen Traktaties.
Ik heb dit afgelopen zondagavond bedacht toen ik een snijwond opliep bij het maken van een traktatie voor de peuterspeelzaal waar onze jarige job zit. De jarige job in dit verhaal is onze dochter Kaat die 3 jaar werd.

kaat

Enkele weken geleden vroeg ik de leidster wanneer Kaat mocht trakteren, hoeveel kinderen er die dag aanwezig zijn etc.
Ze gaf me de antwoorden en vroeg tussen neus en lippen door of de traktatie niet al te ‘groot’ zou kunnen zijn. Daarmee bedoelde ze niet alleen de omvang, maar ook de inhoud.
Voor de lezers die zich niet in de traktatiesituatie bevinden: het wordt steeds gekker. In de visie van de PTT dan.
Sinds de komst van media zoals Pinterest en Instagram schieten de kunstwerken als paddenstoelen uit de grond. Prachtig, maar een tikkeltje onhaalbaar voor sommige ouders.

traktatie

Zie foto 1 een traktatie met cadeaus (boekjes) en foto 2 de chocolade-hond.

En ja, ik vind die hond ingewikkeld. Als ik die maak wordt het in plaats van een mooie teckel een soort verregende hazenwindhond met mond- en klauwzeer.
Om die reden staat de PTT dan ook voor dropveterkettingen met Nibbit-ringen.  Wij noemen het ‘NIBBITS WEER VAN ONS!’.

Maar bij ingewikkelde traktaties houdt het niet op. Tegenwoordig worden ook cadeaus weggegeven bij het snoepgoed. Een jojo, een setje potloden, een stuiterbal, een boekje, en meer van dat soort kleine spulletjes. Hartstikke lief natuurlijk, maar waarom mensen, waarom?
Deze traktaties  leggen een soort druk op andere ouders. Misschien ook op ouders die daar niet de middelen voor  hebben. En dan kun je denken; ‘Ja, het is maar 30 x 40 cent ofzo’.
Is gewoon serieus geld voor sommige gezinnen. En de PTT  sluit geen mensen uit dus ook om deze reden wil ik als voorzitter van deze partij vragen om dit te beëindigen.
Zelf heb ik bij de 6e verjaardag van mijn zoon al een hele eisenlijst van hem gehad, waar ik tot zijn teleurstelling niet aan heb voldaan. Dan ben ik maar even die niet-zo-leuke moeder, maar mijn cupcakes met daarop een uitgeknipte dinosaurus van papier deden het prima en waren ‘vet’. Toen was ik weer de toch-wel-leuke moeder.

Het uitsluiten gaat niet alleen om de cadeaus, maar dus ook om de bizarre versieringen en bouwwerken. En nu kom ik bij de uitsluiting van mezelf. Want ik ben enorm creatief, maar NIET QUA KNUTSELEN! Ik ben jaloers op de moeders die dit naar eigen zeggen in twee uurtjes in elkaar zetten. Heel knap.
Maar als gevolg van de prachtwerken dacht ik rond de traktatie van mijn dochter: ‘een doosje rozijntjes op een versierde schaal, daar kom ik niet mee weg.’
Ja. Ik weet ook wel dat er geen mes op mijn keel staat, maar toch wil je er een beetje moeite voor doen. Dat hebben de andere ouders immers ook gedaan.
Na wat gegoogel op de term peutertraktatie eenvoudig kwamen we bij een toverstaf uit.  Een soepstengel gedipt in glazuur, door discodip rollen en dan een sterretje erop vouwen. Zondagavond gingen we aan de slag: ik sneed mezelf aan het lijmpotje, het glazuur werd veel sneller hard dan gedacht dus het rollen van de discodip ging bij de laatste toverstafjes iets minder goed. Ze verschilden dan ook nogal in uiterlijk en hoeveelheid suiker.
Kinderen hebben geen klachten geuit, maar dat kan ook zijn omdat de gemiddelde leeftijd 3 jaar is en ze nog niet de woordenschat hebben om te vragen ‘wat is dit dan voor teleurstellende creatie en waar is ons cadeau?’
Voor dit soort vragen organiseert de PTT trouwens een vragenuurtje. Aan alles is gedacht.

Tot slot: de PTT is niet per se voor verplichting van gezonde traktaties. Op sommige scholen en kinderdagverblijven is dat een regel. Alleen gezonde traktaties. Een van onze partijslogans is –sinds 1 januari-  ‘geniet! maar eet ongezond zeer met mate’. Mochten wij een coalitie moeten vormen, dan zijn we bereid om dit punt te laten varen.

Maar nu komt de vraag: heb ik medestanders? Is deze partij levensvatbaar? Ik denk dat er best wat ouders en scholen zijn die het deels met me eens zijn. De PTT staat voor de vrijheid van meningsuiting maar toch spreken ouders zich niet uit, want eenieder mag doen wat hij wil toch?
Daar zijn wij van de PTT ook voor, maar mag het binnen de perken? Zullen we de grenzen dichtdoen voor de cadeaus? Dat knutselen dat mag dan best wat uitgebreid (maar ook hier graag haalbaar), en als ruimdenkende en welwillende leider sta ik open voor tips&tricks.

Ben je nu leerkracht, vader of moeder en het hier enorm mee eens; delen van dit bericht kan helpen deze partij groot te maken en de cadeauplaag te stoppen.
Ben je nu leerkracht of ouder/verzorger maar vind je dit grappig bedoelde blogje enorme onzin?
Je kunt op stemwijzer.nl een andere partij zoeken, er zijn er genoeg tegenwoordig.