In een serie van vier columns schrijf ik samen met Anneke van den Aker over HR in tijden van corona. Gisteren verscheen de tweede column.
De verdeeldheid die Anneke aan mij uitlegde vind ik zelf – terwijl ik toch altijd maar in mijn eentje op kantoor zit –  herkenbaar.
‘We vinden zoveel van elkaar…’

NOW 2 en #koffiegate

Wij gaan weer naar kantoor! Het uitroepteken impliceert gezelligheid, maar laten we wel wezen; binnen veel bedrijven is er wat veranderd. Denk alleen al aan het feit dat je misschien geen koffie voor je collega mag halen. Of dat die aardige collega koffie heeft gehaald, maar dat jij dat helemaal niet wil omdat-ie zijn handen niet heeft gedesinfecteerd…

Je herkent je misschien wel in het laatste voorbeeld. Of totáál niet, je vindt er zelfs wat van!
Daar gaan problemen ontstaan, maar voor sommige werkgevers is zo’n #koffiegate echt het laatste probleem. Voor velen heeft namelijk de NOW prioriteit, waarover later meer.

Terug naar #koffiegate. Dit staat symbool voor de manier hoe mensen corona beleefd hebben, en soms nog steeds beleven. Daar zitten enorme verschillen in.
Er zijn bijvoorbeeld mensen die geen afscheid hebben kunnen nemen van een dierbare, of die in een continue angst leven doordat hun partner een longziekte heeft. Op diezelfde werkvloer staat iemand die helemaal geen angst kent of alles maar overdreven vindt. In de kantine van het bedrijf lopen mogelijk werknemers rond die bijna een burn-out krijgen omdat de zorg voor de kids te veel wordt óf omdat er sprake is van financiële zorgen doordat de partner geen inkomsten meer heeft.
Eigenlijk is het kantoor een snelkookpan van emoties.

Dit kun je als werkgever niet onbesproken laten, zo is mijn ervaring. Het is belangrijk dat er vanuit verschillende kanten tijd wordt genomen voor een gedegen evaluatie. Alleen dan weet je hoe iedereen het heeft ervaren. Wat heb je ervan geleerd? Kunnen we je ergens ondersteunen?

In mijn geval ging het thuiswerken met man en kinderen prima. Vooral omdat we er regelmatig bij stil hebben gestaan wat voor iedereen het beste werkte. O ja, en héél veel wandelen…
Gewoon wat meer goede gesprekken voeren. Dit zouden werkgevers en werknemer nu ook moeten doen. Hoe heb je het ervaren en wat werkt voor jou het beste? Misschien wordt duidelijk dat een van je werknemers voorlopig liever thuis werkt. Sterker nog, thuiswerken is soms geen keuze. Het blijkt nu al te moeten. De scholen zijn nog maar net open en de wandelende snotneuzen zijn niet meer te tellen. Wat kan en mag je nu verwachten?

Maakt het eigenlijk uit als iemand nog wat langer thuis werkt om zo alles beter te combineren? Het ging 10 weken goed, waarom nu dan niet meer? Maakt die fysieke aanwezigheid zo’n groot verschil? We zullen echt, daar waar het kan, meer maatwerk en flexibiliteit moeten leveren. En dus ook naar elkaar moeten gaan luisteren. Je zal samen weer de juiste balans moeten vinden, met respect voor elkaar. Want we vinden allemaal zo veel van de ander.  Soms helpt het om even te luisteren en te weten waarom mensen bepaalde keuzes maken, zodat je wat meer begrip voor ieders situatie krijgt…

 

NOW
Zoals beloofd nog wat info over de NOW-regeling. Voor mensen die het niet kennen een hele beknopte uitleg. De NOW is bedoeld om werkgevers die te maken hebben met omzetverlies tegemoet te komen. Op deze manier wordt geprobeerd zoveel mogelijk banen en inkomens te beschermen. De regeling is vernieuwd en heet nu NOW 2.0. Deze versie wordt met 4 maanden verlengd.

Toch zijn er behoorlijk wat nieuwigheden waarvan ik heb gemerkt dat niet iedere ondernemer weet wat nou precies de bedoeling is.  En dat is zeer begrijpelijk. Mijn hoofdboodschap als het gaat om NOW 2.0 is dan ook: áls je er gebruik van gaat maken of dit overweegt, betrek er een expert bij voor advies.

Er zullen genoeg bedrijven zijn die deze komende 4 maanden lastige keuzes gaan maken. En dat brengt behoorlijk wat vragen met zich mee. Vraag je wel of geen NOW 2.0 aan?  Wat levert het op?  Wat gebeurt er als je in de komende NOW 2.0-periode toch afscheid gaat nemen van sommige werknemers?  Wat zijn dan de kosten? Denk hierbij onder meer aan de terugbetaling NOW 2.0 bij ontslag door bedrijfseconomische redenen, doorbetaling loon tijdens de ontslagperiode en de transitievergoeding.
Kortom, het is zeer belangrijk om vooraf een goede berekening te maken om achteraf niet bedrogen uit te komen.

De NOW 2.0 -regeling (aan te vragen per 6 juli) is nog steeds in ontwikkeling, hou daar rekening mee.
Wil je er meer over weten?  Neem gerust contact op. De koffie staat klaar!
Je mag ook je eigen thermoskan meenemen als dat prettiger voelt…#koffiegate #maatwerk

Tot volgende week!

Anneke van den Aker is eigenaar van Aker HR Consultancy. Ze werkt op freelance- en projectbasis voor bedrijven en organisaties die HR- vraagstukken hebben. Dat  aantal vraagstukken groeit op dit moment per dag. De komende weken geeft Anneke in haar column antwoord op veel gestelde vragen. Meer weten? www.akerconsultancy.nl